Projekt OD MORA DO TANJURA, Predavanje 12.04.2023., TZ Novigrad

 

 

 

U sklopu EU projekta „Od mora do tanjura – edukativne aktivnosti i opremanje kuhinja dječjih vrtića“, u srijedu 12.04.2023. održano je edukativno predavanje na temu važnosti konzumiranja ribe u svakodnevnom životu.

Predavanje je okupilo 40-tak zainteresiranih djelatnika novigradskih dječjih vrtića Girasole i Tičići, ujedno i partnera na projektu, te roditelje vrtićke djece.

Od Nine Penezić Blažević, mag. nutr., voditeljice Odjela za promociju zdravih stilova života pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, moglo se čuti puno zanimljivih i korisnih informacija vezano za zdravu i uravnoteženu prehranu, odabir namirnica, prvenstveno ribe i morskih organizama, te način pripreme kako bi se u najvećoj mjeri iskoristile njihove blagodati i hranjiva vrijednost.

Na predavanju se između ostalog moglo saznati da je riba po svom sastavu hranjivija u zimskom periodu, da je važan izvor bjelančevina, masti, minerala i vitamina, da ima kvalitetniji nutritivni sastav u odnosu na meso toplokrvnih životinja i da je plava riba jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina vrlo važnih za tijelo i mozak. Najpogodniji oblik termičke obrade ribe je pečenje u pećnici i kuhanje na pari upravo radi očuvanja omega-3 masnih kiselina. Lakše je probavljiva i manje kalorična u odnosu na meso.

Za zdrav razvoj i rast djece, odnosno za očuvanje zdravlja odraslih, preporuča se konzumacija ribe barem jednom tjedno.

Sudionici predavanja imali su priliku postavljati pitanja, komentirati i tražiti savjete vezane za zdravu prehranu. Također, tijekom predavanja istaknuto je da je Novigrađanima na raspolaganju besplatno savjetovalište za prehranu kojeg uz financijsku potporu Grada Novigrada – Cittanova vodi Zavod za javno zdravstvo IŽ, odnosno nutricionistica Nina Penezić Blažević.

Ovom je prigodom Vanja Gorički Milčinović, Savjetnica za EU projekte i međunarodnu suradnju u Gradu Novigradu – Cittanova, upoznala prisutne i sa ostalim aktivnostima na projektu, a sve sa ciljem promocije konzumacije ribe. Tako će se tijekom travnja i svibnja u novigradskim vrtićima Girasole i Tičići provoditi likovne radionice gdje će djeca imati priliku u tehnici mozaika izraziti svoju kreativnost na temu riba i morskih organizama. U suradnji sa ŠRD Ribon iz Novigrada djeca će izrađivati štapove za pecanje, upoznavati se sa vrstama riba naših krajeva te se okušati u pecanju na moru.

U sklopu projekta nabavlja se i oprema za vrtićke kuhinje s ciljem pripreme više ribljih obroka. Konkretno nabavlja se plinski štednjak sa konvekcijskom pećnicom, hladnjak, multipraktik uređaji, friteze, noževi i pincete za filetiranje i čišćenje ribe.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kroz natječaj FLAG-a Pinna nobilis u okviru podmjere 4.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.613,04 EUR, od čega se 85% sufinancira EU sredstvima, a 15% iz proračuna RH.